Rundvleesragout van poulet


Poulet roept vaak ouderwetse gevoelens op, ”oh dat bestelde mijn moeder altijd bij de slager! Maar geen idee wat ze ermee deed eigenlijk…”. Of veel mensen weten niet meer wat het is of wat je er mee kunt doen. Zonde, want poulet is mooi mager vlees wat goed gebruikt kan worden voor in de bouillon, voor goulash of ragout. Voor dat laatste hebben we een mooi recept in de familie! 

Ingredienten voor 8 personen:
1l rundvleesbouillon (van blokjes of zelfgetrokken)
1 blokje runderbouillon
250 gr runderpoulet
200 gr champignons
7 el bloem
2 el roomboter
1 ui (grofgesnipperd)
zout & peper naar smaak

Bereiding:
1. Kook de runderpoulet in 2 uur gaar in een pan met 1 liter rundvleesbouillon.
2. Haal de poulet daarna uit de bouillon en leg even apart.
3. Laat boter smelten in een braadpan en fruit hierin 3 minuten de grofgesnipperde ui.
4. Voeg, lepel voor lepel, de bloem toe, en blijf steeds goed roeren. Uiteindelijk ontstaat er een droge klont van de bloem en de boter.
5. Voeg daarna steeds kleine beetjes bouillon toe aan de klont en roer de bouillon steeds goed door het mengsel. Uiteindelijk ontstaat er een gladde, romige massa (een roux).
6. Je kunt de bouillon helemaal opmaken. Dit is afhankelijk van de gewenste dikte. Maak het in ieder geval niet te dik, want het dikt na bereiding nog verder in. Het moet in ieder geval ook niet te dun worden, bepaal dit een beetje op gevoel.
7. Snij de gare poulet en de champignons in stukjes, voeg dit toe aan de roux en laat nog 10 minuten doorkoken.
8. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Je kan de ragout serveren als voorgerecht in een bladerdeeg pasteitje.
Maar de ragout is ook erg lekker voor over de pasta! 

Tip: restjes zijn de volgende dag ook heel erg lekker voor op brood tijdens de lunch!