Runderstoofpot


U krijgt in uw pakket mooie riblappen. Maar wat kunt u daar nou eigenlijk mee maken?
Onder andere een heerlijke runderstoofpot! Stoofpotten zijn lekker, gezond en niet duur.

Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 2,5 uur

Ingrediënten voor 4 personen:
750 gr runderriblappen
1 el witte bloem
2 el olijfolie
1 ui (in ringen gesneden)
1 bos wortels (in plakjes gesneden)
1 fles rode wijn
250 ml water
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
1 takje peterselie
kleine knolselderij (geschild en in grote dobbelstenen gesneden)
1 plastic zak

Bereiding:
1. Verwarm de over voor op 150 graden
2. Snijdt de riblappen in grote dobbelstenen, bestrooi het vlees met zout en laat het 10 minuten staan. Snijdt de ui en de wortels. Schil de knolselderij en snij deze in grote dobbelstenen.
3. Doe het vlees daarna met de bloem in een plastic zak en schud tot het het vlees bedekt is met een dun laagje bloem.
4. Verhit de olijfolie in een ruime braadpan en bak hierin het vlees aan. Doe dit in kleine porties tegelijk, anders gaat het vlees koken in plaats van bakken.
5. Schep het vlees uit de pan en fruit de ui en wortel een paar minuten in het bakvet.
6. Vul de wijn met water aan tot 1 liter en schenk het in de pan, samen met een theelepel zout, de laurier, de peterselie en de tijm.
7. Doe dan het vlees in de pan en breng alles aan de kook.
8. Leg een deksel op de pan en schuif die in het midden van de oven.
Nu hoef je er 2 uur niet meer aan om te kijken.
9. Daarna haal je de pan even uit de oven. Voeg de knolselderij toe, schep die om en schuif de pan weer in de oven.
10. Na nog een half uur is het vlees zo zacht als boter en is de stoofpot klaar. 

Tip: maak van de tijm, peterselie en laurierblaadjes een ’bouquet garni’, een klassiek Frans kruidentuiltje dat wordt gebruikt in stoofschotels en bouillons. Meestal bestaat het uit een paar takjes tijm, een takje tijm en een blaadje laurier dat wordt samengebonden met een stukje keukentouw. Als je het touwtje extra lang maakt en het uiteinde buiten de pan laat hangen (pas op dat het geen vlam vat!), vist u het boeketje er na het stoven zo weer uit. 

Heeft u geen oven? Laat het gerecht dan zachtjes stoven op het fornuis, met een sudderplaatje onder pan.

Bron: NRC*Next, Janneke Vreugdenhil