Rendang Indonesisch gekruid rundvlees


Let op: keukenmachine of vijzel nodig!

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:
1.5 kg stoofvlees, zoals schouder- of nekstuk, gesneden in stukjes van 5 cm
2 blikjes kokosnootmelk à 400 g
1 tl vers gemalen zwarte peper
2 el zonnebloemolie
2 kaneelstokjes
12 kruidnagels
2 laurierblaadjes
2 stelen citroengras
2 grote rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd en fijn gesneden
6 knoflooktenen, grof gesneden
stuk gember van 5 cm, grof gehakt
1 grote ui, grof gesneden
½ tl gemalen gember
1 el gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 tl zout
tamarindepasta, ter grootte van een walnoot
1 el donkere muscovado suiker
fijngesneden rode chilipeper en bosuitjes, om te garneren
gestoomde geurige rijst en een salsa van komkommer, tomaten, rode ui & koriander om erbij te serveren

Bereiding:
1. Haal de buitenste bladeren van de citroengrasstengels en bewaar deze. Snijd de zachte binnenkant in stukjes en doe deze in een keukenmachine met de chilipeper, knoflook, verse gember, ui, gemalen gember, koriander, komijn, zwarte peper en 4 el water. Draai dit tot een glad mengsel.
2. Verhit de zonnebloemolie in een grote vlambestendige braadslee boven een middelhoog vuur. Doe de kaneelstokjes en kruidnagels erbij en laat deze ongeveer 1 minuut roosteren.
3. Doe de kruidenpasta en laurierblaadjes erbij en bak zachtjes 2 minuten. Voeg de kokosnootmelk, het vlees, de bewaarde citroengrasblaadjes en het zout toe en breng aan de kook.
4. In de tussentijd, als je de tamarindepasta gebruikt, doe je dit in een kleine kom met 120 ml warm water en roer met je vingers om de zaadjes los te weken. Zeef het stroperige mengsel in een schone kom en gooi de zaadjes weg.
5. Zet het vuur zo laag mogelijk, voeg de tamarindevloeistof en muscovado suiker toe en laat zonder deksel 2½ uur koken (vaker roeren als de vloeistof indikt) tot de saus inkookt en wat dikker wordt en het vlees heel zacht. Garneer met de fijngesneden chilipeper- en bosuitjes en serveer met geurige rijst zoals bijvoorbeeld basmati rijst.

Stuur ons een mail