Oma's groentesoep met balletjes en vermicelli


Koude, donkere winterdagen? Grieperig of een verkoudheid die op de loer ligt? Oma’s  groentesoep lost alles op! 

We delen graag een recept wat al jaren bij ons in de familie gebruikt wordt. Never change a winning recipe ;-)
Schenkeltjes zijn op aanvraag aan uw Goeiekoeien.nl bestelling toe te voegen! 

 

Ingrediënten voor ongeveer 4 personen:
1 Schenkel met bot
1 ui in schil met daarin 1 kruidnagel geprikt
1 laurierblad
1 tomaat
1 citroen
verse peper
Provençaalse kruiden
vermicelli
2 runderbouillonblokjes
1 peen, bloemkool, prei en selderij (helft fijn snijden, helft grof snijden)
of
350 gr soepgroente grof
250  gr soepgroente fijn
 
Voor de gehaktballetjes:
ca 250 gr rundergehakt
zout
peper
Worcestersaus

 
Bereiding:

1. Zet een grote soeppan op het vuur met daarin de schenkel, de grofgesneden groenten, de twee bouillonblokjes, het laurierblad, de doormidden gesneden tomaat en citroen, verse peper, wat provencaalse kruiden en de uit met de kruidnagel.
2. Voeg 3 liter koud water toe en brengt het op een klein pitje, zonder deksel, aan de kook. Laat het zodra het kook een paar uur trekken. Minimaal 3 uur laten trekken, maar nog lekkerder is om de soep 24 uur van te voren (de avond ervoor bijvoorbeeld) op te zetten, dan is 'ie de volgende dag tegen de middag heerlijk krachtig. 's Nachts ook aan laten staan, op het kleinste pitje met een warmteplaatje eronder. Kijk op ons recept voor mooie sterke runderbouillon op http://www.goeiekoeien.nl/bouillon-stock-duurzaamrundvlees-soep
3. Terwijl de soep pruttelt is er mooi tijd om de gehaktballetjes te maken: meng peper, zout en een goeie scheut worcestersaus door het gehakt en kneed het met de hand door elkaar. 
4. Draai mooie kleine balletjes van het mengsel en zet ze daarna weg in de koelkast totdat ze toegevoegd kunnen worden aan de soep.
5. Als de soep is getrokken, alles zeven zodat alleen de bouillon overblijft. 
6. Voeg de balletjes toe aan de soep. Het duurt ongeveer 45 minuten voordat ze gegaard zijn in de soep.
7. Voeg nu ook fijne soepgroente toe aan de bouillon.
8. Zet ondertussen een apart pannetje water op en kook daar de gewenste hoeveelheid vermicelli in. Dit zorgt ervoor dat de soep mooi helder blijft. Voeg de vermicelli na garing toe aan de soep.
9. Even proeven of er nog wat peper of zout aan toe kan worden gevoegd en opdienen maar!