Carpaccio maken van ossenhaas


Zo’n mooi stukje ossenhaas heeft u van ons gekregen, het fijnste stukje vlees van de koe en zoveel heerlijke recepten om ermee te maken!
Maar wist u dat u er ook zelf carpaccio mee kan maken?
Een lekker Italiaans voorgerecht waar je - met zulk vlees - vooral niet teveel aan toe moet voegen!
We zullen eerst uitleggen hoe u de carpaccio kunt snijden, daarna volgt het recept voor het voorgerecht.
Buon appetito!

- Om het vlees in mooie, dunne plakken te snijden verpak je het stuk vlees strak in plasticfolie. Leg het vervolgens 1 tot 2 uur in de diepvries, hierdoor is het straks mooi stevig en makkelijker te snijden.
Carpaccio hoort echt flinterdun gesneden te zijn. Maar bij iets dikkere plakjes (2 a 3 mm) proef je de lekkere smaak van het malse rauwe vlees beter.
- Neem vooral een groot, glad heel scherp mes! Maak geen zaagbeweging, want daarmee trek je het vlees uit elkaar. Snijd elk plakje zo mogelijk in één haal en dwars op de draad, dan is het vlees na het ontdooien lekker mals. Als je het vlees met de draad mee snijdt, blijven de vezels lang, dan lijkt het vlees bij het kauwen taaier.
- Leg de plakjes direct na het snijden op de borden en laat ze langzaam op kamertemperatuur komen. Of bewaar de carpaccio, als je het niet direct wilt eten, tot gebruik afgedekt met plasticfolie in de koelkast. Maar laat het ook dan later langzaam op kamertemperatuur komen. Dan komt de verfijnde smaak van het mooie vlees het best tot zijn recht. Serveer je het vlees te koud, dan proef je bijna niets. En breng je het te snel op kamertemperatuur, door het bijvoorbeeld te verwarmen op de verwarming of in de magnetron, dan gaat dit ten koste van de malsheid.

Ingredienten:
Neem ongeveer 100 g carpaccio per persoon
1/2 el balsamico azijn van goede kwaliteit
3l el olijfolie (evt naar smaak met truffelaroma)
zout en versgemalen peper
rucola
versgeschaafde parmezaanse kaas
zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes gesneden
geroosterde pijnboompitjes

Bereiding
1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan op laag vuur en snij de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.
2. Meng in een schaaltje de olie, azijn, het zout en de verse peper tot een dressing.
3. Verspreid een beetje rucola over het bord met carpaccio en druppel de dressing hierover heen.
4. Schaaf hier verse parmezaanse kaas overheen en verspreid de pijnboompitten en de zongedroogde tomaatjes over de borden. Klaar om te serveren!